Druhé stretnutie siete miest Agentov Koexistencie (AoCE) sa konalo v Banskej Bystrici  začiatkom marca  2024. Projekty programu URBACT sa vždy snažia o čo najzelenší prístup a elimináciu ekologickej stopy.  Vzhľadom na geografickú blízkosť Budaörsu (Maďarsko) a Banskej Bystrice (Slovensko) sa spoločne zorganizovalo ďalšie nadnárodné stretnutie pozostávajúce z návštevy týchto dvoch krásnych miest, ktoré sa nachádzajú v srdci (strednej) Európy. Jednou z hlavných tém, bola diskusia o integrovanom prístupe k akčným plánom a pilotným testovacím aktivitám. Týmto sme sa zaoberali v Budaörsi. Ďalšie témy, ktorým sme sa počas tohto stretnutia venovali, boli zamerané na inovácie v samospráve či prierezová téma "digitalizácie". V Banskej Bystrici sa uskutočnil masterclass na tému Otvorené vládnutie vzhľadom na účasť samosprávy v inciatíve OGP local. Počas špecializovaných workshopov sme sa venovali aj témam Polarizácie a Tok interných informácií. Súčasťou stretnutí v oboch mestách boli rôzne aktivity, ako napr. študijné návštevy a workshopy.

Dialogue Centre sa podieľalo na organizácii Workshopu na tému polarizácie, ktorý prebehol v spriatelenom podniku "U Francúza". Polarizácia je prirodzeným javom súčasnej spoločnosti. V súčasnosti jej čelí väčšina miesť a výnimkou nie je ani Banská Bystrica. Polarizácia vytvára napätie, je živnou pôdou pre vznik konšpiračných teórií, nenávisti, hoaxov, deštruktívnej kritiky či kyberšikany v online prostredí. Potvrdilo sa to aj počas workshopu, na ktorom sa zúčastnili všetci naši projektoví partneri z ôsmich európskych miest siete Agentov Koexistencie. V kontexte samosprávy polarizácia často ovplyvňuje kvalitu vzájomných vzťahov mesta a jeho občanov, spôsobuje ťažkosti vo vzájomnej spolupráci, negatívne ovplyvňuje participatívne procesy a celkový rozvoj otvorenej samosprávy, ktorej zdravé vzťahy sú kľúčovým predpokladom spoločného spôsobu vládnutia. Na workshope sme sa sústredili na to, akú úlohu by malí zaujať experti a lídri, ktorí pracujú v rámci samosprávnych orgánov. Práve oni sú tými, ktorí môžu výrazne prispieť k depolarizácii, avšak musia získať zručnosti a postoje pre strategickú prácu s polarizáciou. Workshop sme začali spoločným cvičením, kde bol každý z účastníkov nútený zaujať istý postoj voči polarizujúcej téme a kokrétnej situácií.  Pokračovali sme úvodom do teórie polarizácie a boli sme zvedaví na skúsenosti a príklady dobrej, ale aj zlej praxe z partnerských miest. Jedným z najvýraznejších polarizačných prostredí, je prostredie onlinu, a špecificky prostredie sociálnych sietí. Ako hosťa workshopu sme pozvali Tomáša Halásza z Iniciatívy "Bez HEJTU". Cieľom iniciatívy je minimalizovať nenávistné prejavy v online prostredí tým, že členovia #bezhejtu budú aktívne odstraňovať nenávisť z diskusií na svojich digitálnych platformách. Čím menej priestoru dostane hejt, tým viac priestoru zostane pre slušnú a konštruktívnu debatu.

Téma polarizácie, ako s ňou pracovať na strategickej úrovni, ako a aké zručnosti a postoje je potrebné v tejto oblasti budovať, je jedným s hlavných fokusov našej organizácie. Tento workshop nebol v rámci tejto témy a tohto projektu posledný.  V spoluprácie s Mestom Banská Bystrica chystáme sériu workshopov organizovanú pre rôznych stakeholdrov, ako jednu z pilotných testovacích aktivít projektu. Viac o workshopoch už čoskoro.

Workshop na tému „polarizácia“